Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tiotal tält fanns resta framför universitetsbiblioteket på campus i Växjö. Hör SVT:s reporter berätta om demontranternas två krav på Linnéuniversitetet – i klippet. Foto: Keith Foster/SVT

Tältprotest på Linnéuniversitetet mot Gazakriget: ”Vill att de tar ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen började tält resas på universitetsområdet i Växjö. Det är studenter som hakat på vågen av studentprotester mot Israels krig mot Hamas i Gaza – med krav på ställningstagande från Linnéuniversitetet. Men rektorn vägrar att ta ställning, med hänvisning till att universitetet är en statlig myndighet.

När SVT Småland är på plats under måndagsmorgonen finns där 10-tal tält uppställda utanför skolbiblioteket på campus i Växjö. Palestinska flaggor vajar och skyltar med budskap finns uppsatta runt om tältlägret.

Vill inte bli intervjuade

Ingen av personerna som protesterar vill ställa upp på intervju med SVT med namn och bild men säger att de som protesterar kräver att universitetet avslutar samarbeten med israeliska universitet, forskningsinstitut och lärosäten.

Studentprotester mot Gazakriget

– Vi vill att de tar ställning och ger oss ett statement. De var väldigt snabba att göra det när Ryssland och Ukraina-konflikten inleddes, men inte nu, säger en av arrangörerna till SVT.

LNU: Tar inte ställning i kriget

Men det är inget som universitetet vill göra, meddelar de i ett mejlsvar till SVT:

”Som universitet står vi för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Som statlig myndighet tar vi inte ställning i frågan som demonstrationen gäller. Vi är en forskande och utbildande institution och det är genom kunskap vi skapar underlag för en sakligt underbyggd samhällsdebatt” skriver Peter Aronsson, rektor på LNU.

Saknar tillstånd

Polisen har varit på plats och haft en dialog med de som protesterar. Enligt dem så får de sitta kvar så länge universitetet godkänner det.

Polisen har dock upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen, eftersom man inte sökt ett formellt tillstånd.

– Det är en allmän sammankomst och då måste man ha tillstånd och har man inte det så är det ett brott mot ordningslagen, säger Robert Loeffel polisens presstalesperson.

Det är arrangören som misstänks för brottet men hittills har inte polisen lyckats identifiera någon tydlig arrangör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet