Här fångas lodjursungar på bild i Kalmar län

Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar län har satt upp ett antal kameror för att filma lodjur. Nyligen fastnade en hona med två ungar på filmen.

– Vi har så snöfattiga vintrar här, tidigare var vi beroende av snö för att kunna spåra lodjuren. Med kamerorna kan vi spåra dem oavsett väder, säger Mattias Persson, vilthandlläggare länsstyrelsen Kalmar län.

Nyligen fick länsstyrelsen tillstånd för att sätta upp 114 kameror runt om i länet. En del av dem är redan på plats och sitter på områden där markägare eller jägare tidigare sett spår från lodjur.

– Vi är helt beroende av välvilliga markägare och tips från allmänheten. Det går inte att sätt upp kameror på måfå.

Nyligen fångades den här lodjursmamman och hennes två ungar på film.

Orsakar inga större problem

Kamerorna sitter i områden som inte trafikeras av människor i någon större utsträckning. Skulle någon person ändå fångas på film raderas det omgående.

Enligt Mattias Persson finns runt 35 lodjur i Kalmar län i dag. Under året har det förekommit en del angrepp på får, men han anser inte att de just nu orsakar några större problem.

– Markägarna får ersättning för djur som skadas eller dödas. Skulle det uppstå problem kan vi sätta in skyddsjakt.

Länsstyrelsen uppmanar alla som ser lodjur eller spår av dem att höra av sig till myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer