Lodjuret lufsade förbi utanför fönstret i Asa. Foto: Annelie Johansson

Lodjur fångades på bild – ”Det såg ut som en puma”

Uppdaterad
Publicerad

Långsamt lufsande genom trädgården gjorde lodjuret éntre 20 meter från huset på söndagskvällen.

– Jag har aldrig sett ett lodjur så här och blev väldigt förvånad över att det var så stort. Det såg ut som en puma, berättar Mikael Svensson i Asa utanför Lammhult.

Det var på söndagskvällen vid halvsju som Mikael Svensson i Asa utanför Lammhult, tittade ut genom köksfönstret och gjorde upptäckten.

– Plötsligt ser jag något komma runt hörnet. Först trodde jag det var ett rådjur, det var väldigt högt med långa ben. Jag ropade på min fru och mina två barn som kom springande berättar han. 

Likt en puma

Mikaels fru Annelie hann få upp kameran och det var hon som fångade lodjuret på bild.

– Det var konstigt att se det så nära huset, cirka 20 meter. Det gick sakta och liksom lufsade fram och var inte alls stressat. Jag trodde inte de var så stora, det såg ut som en puma, förklarar Mikael.

Spår i snön

Det var första gången som Mikael såg ett lodjur i vilt tillstånd men han har sett spår av djuret i snön tidigare.

– Jag har sett spår i snön men aldrig ett livs levande. Många säger att lodjuren ser oss men vi ser inte dom, så det känns väldigt speciellt. Men jag tror inte jag får vara med om det igen. Det händer nog bara en gång, säger Mikael.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.