Lodjuren har blivit fler i Kronoberg, enligt Länsstyrelsen. Detta foto togs dock i en djurpark i Tyskland 2018. Foto: Martin Meissner /AP

Lodjuren i Kronoberg blir fler – kan bli aktuellt med licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Lodjuren i länet inventeras varje år från första oktober till och med sista februari. Nu visar det sig att det skett närmare en fördubbling av antalet familjegrupper av lodjur i Kronobergs län jämfört med mätningen under föregående år.

Årets resultat visar att det finns 8,33 familjegrupper av lodjur i Kronobergs län, vilket motsvarar 46 lodjur. Det innebär en kraftig ökning mot  förra årets 4,5 familjegrupper. Lodjurens olika familjegrupper hittas numera över hela länet förutom allra längst västerut.

– Årets inventeringsresultat är det högsta vi någonsin haft. Det är tydligt att det går bra för lodjuren i länet, och att förra årets avbrott från den ökande trenden var ett tillfälligt undantag, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Elin Åkelius i ett pressmeddelande.

Länets viltförvaltningsdelegation har beslutat att om räkningen överstiger fem familjegrupper, möjliggör det för Länsstyrelsen att fatta beslut om licensjakt efter lodjur. Ett eventuellt beslut tas inte förrän hösten 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.