Det finns inga restriktioner för ålder eller kön på lodjuren som får skjutas. Foto: SVT

Nu startar lodjursjakten i Kalmar län – tre djur ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 mars så inleds licensjakten på lodjur. Totalt har Länsstyrelsen i Kalmar bestämt att tre lodjur får skjutas under mars månad, men jakten får endast ske i skogarna i Mönsterås och Oskarshamn där lodjursstammen anses vara som tätast.

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1200 lodjur i Sverige. I Kalmar län har man dokumenterat 8,5 familjegrupper. Om man räknar om det till antal individer finns det cirka 47 lodjur i Kalmar län.

150 jägare anmält sig

Cirka 150 jägare har ansökt om det speciella jakttillståndet för att jaga lodjur i Kalmar län. Enligt länsstyrelsen så hålls jakten för att hålla nere populationen i länet.

– En för stor population av lodjur hotar ekosystemet. Det är viktigt att de långsiktigt kan finnas kvar i sina naturliga utbredningsområden, men det är viktigt att begränsa skadebilden. Jägarna får inte behålla djuret efter det fälts utan det ska länsstyrelsen ta hand om. Skinnet kan jägaren behålla men det är det enda, säger Christina Karlberg kommunikatör på länsstyrelsen Kalmar.

Inte fler än tre får skjutas

För att förebygga att fler än tre lodjur skjuts så måste jägaren som fällt djuret direkt rapportera till alla som har det speciella jakttillståndet. Detta sker via ett mass-sms. 

Enligt Christina Kalberg så föreligger det en hotbild för jägare och medarbetare på länsstyrelsen kring jakten av rovdjur. Hon påpekar därför att hon inte har haft med beslutet om jakt på lodjur att göra utan endast är kommunikatör på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer