• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)

Löfte till Astrid Lindgren blir fall för domstol

Publicerad

Ett löfte till Astrid Lindgren på 70-talet har nu blivit ett fall för Mark- och miljödomstolen i Växjö. Vimmerby kommun planerar villatomter vid ett naturområde som låg författaren varmt om hjärtat. Men att bygga där strider mot ett löfte till Astrid Lindgren menar de närboende som har överklagat detaljplanen.

Det handlar om en villagata i Vimmerby där kommunen har antagit en detaljplan för att bygga två villatomter. Just den platsen tillhör området Kohagen. Naturområdet där betydde mycket för Astrid Lindgren.

I ett brev till Vimmerby kommun som Astrid lindgren skrev 1974 framgår det att hon blivit lovad att det inte ska byggas i Kohagen. För att bevara naturområdet övertog Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning marken från kommunen. Men platsen där de två villatomterna nu planeras blev kvar i kommunens ägor. Men den ingår i löftet till Astrid Lindgren menar grannar som tar strid för saken.

– Den remsan ingick i löftet också, det vet vi som pratat med Astrid Lindgren och två oberoende tjänstemän på den tiden som sa att det kommer aldrig bebyggas, säger Stig-Ove Larsson som är en av de som överklagat kommunens detaljplan.

En liten remsa av marken ägs fortfarande av kommunen, som nu vill bygga bostäder.

Menar att önskan uppfylls

Vimmerby kommun menar att de har tagit hänsyn till Astrid Lindgrens önskan genom att låta en stiftelse ta över nästan hela marken för att bevara den. Marken där de två tomterna planeras är inget märkvärdigt menar kommunalrådet.

– Astrid Lindgren har sagt att hon vill att det ska bevaras som ett öppet område. Just de här två tomterna som är på ändan av en redan befintlig byggnation är inget märkvärdigt, säger Tomas Peterson (M) kommunalråd i Vimmerby.

Muntligt löfte

Men ett löfte är ett löfte menar de personer som överklagat detaljplanen.

– Kan man bryta ett löfte hur som helst när det här har varit så väl förankrat i kommunen, undrar vi. Förhoppningen är att det är ett juridiskt fel att bryta det här löftet, för det är så känt i kommunen, avslutar Stig-Ove Larsson.

”Era busar”

Han berättar att han själv stått på gatan och pratat med Astrid Lindgren.

– Det var Mio min mio på tv och jag hade precis köpt böcker hon skrivit till barnen. När jag såg att hon gick förbi utanför så sprang jag ut till henne och hon skrev sitt namn i dem.

Men vad sa hon om marken här då?

– Hon sa ”era busar som bygger i min kohage, men det är en bit som kommer att bli fredad i alla fall” och det är just den här biten bakom mig, säger han och pekar på marken där kommunen planerar villatomter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer