Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med. Enligt en rapport från EU fuskas det med en femtedel av all importerad honung. Bland annat handlar det om att stora mängder av den importerade honungen misstänks för utblandning med andra sockerarter.
Ändå är hälften av all honung som konsumeras i riket importerad.
Sveriges biodlares riksförbund vill nu att märkningen av honung blir tydligare, för att fler svenskar ska välja honung som är producerad i Sverige.
Marknaden vill ha svensk honung
På Ölands biodlarförening står man bakom önskemålet om bättre märkning. Men framförallt tror man att antalet biodlare i landet måste bli fler, för att fler ska köpa lokal honung.
– Det finns en marknad för att sälja mer, men medelskörden per biodlare är inte så stor. Det bästa vore om det fanns fler biodlare i Sverige som producerade mer. Kunderna vill ha närproducerad honung, säger Lars Jonsson, ordförande för Ölands biodlarförening.
Växande intresse
Just nu är intresset stort för att odla bin, både i landet och lokalt.
Antalet medlemmar i Ölands biodlarförening har ökat stort de senaste åren och föreningen håller årligen i utbildningar för att fler ska kunna odla bin hemma.
– Det är medvind för biodling i Sverige just nu. Folk vill prova på och vi försöker hjälpa dem så gott vi kan med att skaffa bin. Det är roligt, säger Lars Jonsson.