Saifon Ersrud driver hotell och restaurang. Foto: Richard Söderberg

Lokala hjälper lokala

Publicerad

Under Olsmässan vill Hotell Olof i Åseda slå ett slag för att handla lokalt.

Tre olika lokala matleverantörer får en varsin kväll att visa upp sin mat och sitt koncept på hotellet.

Men för Saifon Ersrud, som driver hotellet, är det inte bara en tillfällig drive. 

#sommarturen

– Jag försöker att handla så mycket varor som möjligt lokalt. Det är viktigt för mig, säger Saifon till Smålandsnytt.

Mat från trakten

Sedan Saifon tog över hotellet för tre månader sedan och det pålägg som serveras på hotellet kommer från Stens charkuteri i Åseda. Och brödet bakas på Åseda Wienerbageri.

– Och tvärtemot vad många tror så är det inte dyrare att handla lokalt. Ingen grossist kan tävla i pris på brödet och charkuterier, säger Saifons man, Anders Ersrud.

Men varför är det då så få som handlar lokalt?

– Jag tror att det är få som tänker det där extra varvet, menar Anders.

Saifon driver också en thairestaurang på orten sedan nästan tre år tillbaka. Och till den har det varit svårare att hitta lokala leverantörer.

– Det vi saknar är en lokal grönsaksproducent. Men vi köper i alla fall småländskt så mycket som vi kan, säger Saifon som inte sticker under stol med att även hon drar marknadsföringsmässiga fördelar av att visa upp att hon handlar lokalt.

– Nej, självklart är det här en win-win, säger hon och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet