Theo Jansson som för nionde gången skapat en löktavla lagom till Skördefesten brukar försöka få in något aktuellt i sitt verk. Foto: Helmuth Petersson

Årets löktavla är på plats – den här gången fick solen corona

Uppdaterad
Publicerad

I år blev det inte en lika stor och pampig invigning av löktavlan i Ventlinge som det brukar vara. Men nu finns den att beskåda för alla som vill se den på nära håll.

Under lördagen avtäcktes årets löktavla i Ventlinge på sydöstra Öland. I år i lite mer avskalad version utan en inbjuden talare och tilltugg efteråt. 

– Tavlan kommer att stå där i alla fall i någon månad, det kan bli fram till allahelgonahelgen, säger Ingvald Petersson som odlat löken som används till tavlan.

Två saker finns alltid med på konstnären Theo Jansons löktavla, den raka låga horisonten och en sol.

Solen med fläckar

Men i år ser solen lite annorlunda ut, i en ring runt solen har Theo Janson satt röda kronor som ska påminna om sättet som coronaviruset brukar illustreras.

– Först tänkte jag inte skulle ha med corona alls. Men sedan kom jag och tänka på det här med mötet och att många träffas ute i trädgården istället.

Förutom solens fläckar finns också en picknickkorg på tavlan som ska symbolisera sättet vi träffas på nu för att hålla avstånd.

Aktuell händelse

Varje år vill Theo Janson ha med något aktuellt som hänt under den gångna året kring Ventlinge och Grönhögen. I år föll valet på den nya ställplatsen för husbilar och på aktivitetsparken i hamnen i Grönhögen där det numera finns en paddelbana.

Till årets tavla gick det år omkring 4 500 lökar. Varje lök sitter fast på en skruv.

– Det tar en hel vecka att skapa tavlan. Vi började på lördagen och var klara på fredagen, säger Theo Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.