Markus Hoffman på LRF försvarar böndernas höstgödsling, trots höga nitratnivåer: ”Det är inte rimligt arbetsmässigt att sprida ut hela årets gödselproduktion bara på våren”. Foto: Pressbild/LRF

LRF om misstänkta miljöbrottet: ”Olycksfall i arbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Lantbrukarnas rikförbund, LRF är det mycket ovanligt att bönder överskrider skyddsgränserna när de gödslar.

– Det är klart att det kan hända, men det får betraktas som olycksfall i arbetet, säger Markus Hoffman, vattenexpert på LRF.

– Det är naturligtvis ingen som sprider gödsel medvetet inne i ett skyddsområde utan det handlar om obetänksamhet helt enkelt, säger Markus Hoffman.

Vill kunna höstgödsla

Som regelverket ser ut i dag får bönderna sprida gödsel på sina åkrar fram till den 31 oktober. Men på hösten gödslar man inte främst för att få gröda att växa, utan för att bli av med allt för stora lager gödsel lantbruken samlat på sig.

– Korna äter ju mat varje dag och det är inte rimligt arbetsmässigt för lantbrukarna att sprida ut hela årets gödselproduktion bara på våren. Det hinner man inte med helt enkelt, säger Markus Hoffman.

För höga nitratvärden

I Borgholms kommun har man under två säsonger, 2018-2019 och 2019-2020 sett förhöjda nitratvärden i de kanaler som ska tillföra nytt vatten genom infiltration till dricksvattentäkterna. Nivåerna är så höga att man helt stoppat infiltration därifrån. En orsak till de höga värdena som pekats ut är torkan, som gjort att växterna inte kunnat ta upp nitratet – som då i större utsträckning läcker ut i vattendrag.

Men trots de höga nitratvärdena på Öland och de senaste årens torka försvarar LRF de öländska böndernas möjlighet att sprida gödsel även på hösten.

– Det är rimligt under förutsättning att man sprider det till gräs och inte till för stora mängder, säger Markus Hoffman.

Dammar möjlig lösning vid torka

I dialog med kommunen håller lantbruket nu på att ta fram lösningar på de höga nitratnivåerna. En sådan skulle kunna vara att anlägga dammar som kan bevattna åkermark som ligger nära dricksvattenkanaler. Grödan där får då bättre förutsättningar att ta upp nitratet.

– Den skulle vara ett sätt att klara även torråren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.