Kommunpolitikern Oliver Rosengren (M) i Växjö är besviken över partikamraternas förslag.

Kritiserar egna partiet för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag att förbjuda organiserandet av tiggeri möter motstånd i det egna partiet. Oliver Rosengren (M) i Växjö tycker att man är ute och fiskar i grumliga vatten.

Det är den före detta justitieministern Beatrice Ask (M) och partisekreteraren Tomas Tobé (M) som i DN Debatt under torsdagen presenterar förslaget om att förbjuda organisering av tiggeri.

I förslaget, som kommer att läggas fram på Moderaternas partistämma i höst, menar man att kommuner, polisen och kronofogden ska kunna agera snabbare och effektivare för att se till så att illegala boplatser inte blir permanenta.

Besviken på partikollegorna

– Jag blir besviken. DN Debatt är en viktig debattsida. Här ger man sig istället in i grumliga vatten och där tycker inte jag att vi ska vara, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

De två moderata tungviktarna vill även se över ordningslagen så att kommuner ska kunna anställa personal som ska ha befogenheter att ta bort illegala bosättningar.

I dag är det endast polisen som har de befogenheterna. Kriminalisering av organiserat tiggeri, menar de, är ett viktigt steg i rätt riktning för att komma åt problemet med tiggeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet