En kvinna beväpnad med en machete gick till rasande attack inne på Icabutiken i Oskarshamn. Foto: SVT

Macheteattacken i Oskarshamn – kvinnan jagades genom butiken

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter macheteattacken i Oskarshamn försöker åklagaren reda ut den misstänkta kvinnans motiv. Handlingar som SVT tagit del av visar att offret jagades genom flera avdelningar på Ica-butiken och att personalen stoppade kvinnans blödningar.

Det var onsdagen 30 mars som en kvinna gick till attack med en machete på i en Ica-butik i Oskarshamn. En kvinna i 35-årsåldern blev allvarligt skadad.

SVT har tagit del av handlingar från Arbetsmiljöverket som beskriver fler detaljer från händelsen.

”En kvinna kommer in i butiken med en machete och går bärsärk på en kvinnlig kund”, inleds anmälan från arbetsgivaren.

Personalen stoppade blödningen

Av dokumenten framgår att kvinnan blev attackerad när hon skulle betala och blev därefter jagad genom flera avdelningar i butiken, samtidigt som hon får ta emot flera hugg. Efter en stund lyckas kvinnan ta skydd på lagret.

Då ger gärningspersonen upp jakten, släpper macheten och lämnar butiken lugnt ”som om ingenting hänt”.

I dokumentet beskrivs också hur flera i personalen drabbats av psykisk chock – samtidigt framstår de som hjältar, som snabbt larmade polis och hjälptes åt att stoppa den attackerade kvinnans blödningar i väntan på ambulans.

Liten sinnesundersökning

En kvinna i 30-års åldern greps kort efter händelsen, misstänkt för försök till mord. Trots kameraövervakning och ett flertal vittnen kommer åtal troligtvis dröja till tidigast juni, enligt åklagaren Johan Henningsson.

Bland annat väntar han på resultat från Nationellt forensiskt centrum, NFC, och en så kallad liten sinnesundersökning som ska utreda om den misstänkta kvinnan kan lida av en allvarlig psykisk sjukdom.

Något motiv till attacken har fortfarande inte framkommit, och polisutredningen har inte kunnat visa att de två personerna har någon koppling till varandra sedan tidigare.

– Nu försöker vi ta reda på varför detta har hänt, säger Johan Henningsson till SVT.

ARKIV: Butikschefen dagen efter attacken: ”Fått mycket kärlek”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.