Malin Almqvist, t f landshövding Foto: SVT/Arkiv

Risk för jäv när länsrådet tar över

Uppdaterad
Publicerad

Länsrådet Malin Almqvist tar över uppdraget som landshövding när Stefan Carlsson är sjukskriven.

Att Almqvist är sambo med ett av länets kommunalråd är då ingen idealisk situation, säger statsvetaren Erik Wångmar.

På tisdagskvällen gick Kalmars landshövding Stefan Carlsson ut offentligt om sina alkoholproblem.

Landshövdingen berättade för tidningen Barometern att han anser att han dricker för mycket, och att han nu ska genomgå någon form av behandling för att helt kunna sluta.

Landshövdingens telefonsexskandal

Almqvist kliver in

Stefan Carlsson vill under onsdagen inte kommentera sitt beslut ytterligare, och inte heller hans vikarie, länsrådet Malin Almqvist som nu går in som tillförordnad landshövding.

Det är ännu oklart hur länge Stefan Carlsson kommer att vara sjukskriven. Till Barometern säger Carlsson att han räknar att vara tillbaka i höst, men enligt Malin Almqvist är ännu inget bestämt.

– Det vet vi inte idag. Stefan är väldigt motiverad. Men jag vågar inte spekulera i när han kommer tillbaka, utan det får ta den tid det behöver, säger hon.

Sambo med Kalmars kommunalråd

Även Malin Almqvists privatliv har varit föremål för offentlig granskning tidigare. 2012 framkom att hon inlett en relation med Kalmars kommunalråd, Johan Persson (S).

Almqvist lämnade då sina politiska uppdrag för Moderaterna och började jobba som utvecklingsdirektör på länsstyrelsen. 2013 tillträdde hon som länsråd, och går nu alltså in om vikarierande landshövding på obestämd tid.

Risk för jävssituationer

Risken för så kallade delikatessjäv, att Almqvist i sin roll gynnar Kalmar kommun på grund av relationen med dess företrädare Johan Persson, fanns redan sen tidigare i Almqvists roll som länsråd, säger Erik Wångmar, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Men risken ökar när hon tillträder som tillförordnad landshövding, och särskilt om hon blir kvar på den posten under en längre tid.

– Det är ingen idealisk siutation. Om hon sitter en kort period tror jag inte problemen blir oöverstigliga, men är det något beslut som hon ska fatta som gäller Kalmar kommun ska hon anmäla delikatessjäv, och låta någon annan ta beslutet, säger han.

Vilken typ av jävsituationer skulle kunna uppstå?

– Landshövdingen fattar rätt mycket myndighetsbeslut i dag, om exempelvis kommuner får göra avsteg från strandskyddet. Landshövdingen är den som formellt som fattar beslutet, så det är en skillnad från hennes tidigare roll som länsråd, säger Erik Wångmar.

Almqvist: Vi sköter det professionellt

Malin Almqvist själv säger att hennes privata relation inte påverkar hennes arbete på länsstyrelsen, varken som länsråd eller landshövding:

– Nej, det är samma situation som innan. Vi sköter det professionellt. Hemma pratar vi om vem som hämtar barnen på fotbollsträningen. Det är klart att vi pratar samhällsfrågor, men känsliga frågor som berör Kalmar kommun går jag förstås inte in i, säger hon.

Finns det inte en risk att det påverkar allmänhetens förtroende för länsstyrelsen då?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att allmänheten är klok nog att förstå att vi sköter detta sen tidigare också. Sen har jag inte rollen som ordinarie landshövding utan vikarierande, och det är en viss skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landshövdingens telefonsexskandal

Mer i ämnet