Foto: TT Bild/SVT

Efter sexskandalen – granskning ger länsstyrelsens rutiner hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den externa granskningen av Kalmar läns före detta landshövding i Stefan Carlsson visar på bristande rutiner vid användning av betalkort och inköp av alkohol.

Det är den tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist som beslutade att genomföra en extern granskning av den förre landshövdingen Stefan Carlssons ämbetsutövning.

Bakgrunden är avslöjandet om att Stefan Carlsson ringt telefonsexsamtal för minst 16 400 kronor på bekostnad av skattebetalarnas pengar, något som ledde till att Stefan Carlsson tvingades lämna sin tjänst.

Landshövdingens telefonsexskandal

Stora mängder alkohol

Den externa revisionen har granskat 4 349 transaktioner mellan 2012 och 2016. Bland dessa har flera visat på bristande underlag.

Till exempel har stora mängder alkohol köpts in till middagar vid fem olika tillfällen. Vid ett av dessa tillfällen hade 24 flaskor vin köpts in för 15 personer utan någon detaljerad redovisning, något som bryter mot länsstyrelsens policy.

Sekreteraren fick ta ansvaret

Vid 29 tillfällen har landshövdingen genomfört måltider helt utan att redovisa syfte eller deltagarlistor. Revisionen skriver därför att det är svårt att avgöra om dessa var av privat natur eller verksamhetsgill.

Granskningen visar också att rutinerna kring hanteringen av Stefan Carlssons företagskort skötts bristfälligt. Landshövdingen ska själv ha bestämt att han skulle använda länsstyrelsens kontokort privat.

Sen ska hans sekreterare i efterhand ha fått i uppdrag att reda ut vilka kostnader som var av privat karaktär respektive i tjänst, något som enligt rapporten borde avgöras av inköparen.

”Vi finner det anmärkningsvärt att en underanställd behövt avgöra huruvida ett kvitto är kopplat till sin överordnads tjänst eller om den är av privat karaktär”, skriver revisionsbyrån i rapporten.

Använt samma konsultföretag

Det framgår också uppgifter på att länsledningen använt sig av tjänster på över en halv miljon kronor från det konsultföretag som Stefan Carlsson tidigare var vd för innan han började sin post som landshövding. Trots att det funnits ramavtal med andra leverantörer.

Anmäla anonymt

Enligt den externa granskningen bör länsstyrelsen i Kalmar se över sina rutiner över hur hanteringen av fakturor, betalkort och redovisning av representation ska genomföras.

Bland annat föreslås det i granskningen att länsstyrelsen inför ett webb-baserat visselblåsarsystem som kan möjliggöra att anställda anonymt kan rapportera in misstänkt verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landshövdingens telefonsexskandal

Mer i ämnet