Ann-Marie Fagerström(s) Emmaboda, Stihna Johansson Evertsson(c) Högsby

Länets toppolitiker om skandalen: Olyckligt och osmakligt

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter Småland ringer upp några av Kalmar läns ledande politiker är många bedrövade och förvånade över det som uppdagats om Kalmars landshövding Stefan Carlsson.

Tidigare under tisdagen gjorde SVT Nyheter Småland en rundrigning till ledande politiker i Kalmar län för att få deras reaktioner på avslöjandet om att Stefan Carlssons ringt sexsamtal från länsresidenset i Kalmar –  något som nu fått honom att avgå från sin post som landshövding.

Emmaboda kommun

Ann-Marie Fagerström (s) kommunstyrelsens ordförande

Landshövdingens telefonsexskandal

– Olyckligt, jag tycker det är väldigt olyckligt det som har skett, säger hon.

Högsby kommun

Stihna Johansson Evertsson (c) kommunstyrelsens ordförande

– Jag tycker att det känns osmakligt. Men jag vill inte sparka på den som ligger ner. Han har talat om att han inte mår bra och då får han väl förklara sig ytterligare, säger hon.

Västerviks kommun

Tomas Kronståhl (s) kommunstyrelsens ordförande

– Jag känner ju honom så jag är ganska bestört, jag hade ingen aning om det här så jag tror det ena har lett till det andra. Som person och det han har utfört i tjänsten så har han ju varit en positiv landshövding i vårt län. Men det är inte acceptabelt det som kommit fram, han har ju bekymmer och det är tragiskt.

Nybro kommun

Christina Davidson (c) kommunstyrelsens ordförande

– När det gäller alkoholproblematiken så gav jag mitt fulla stöd till Stefan Carlsson, just för att han rakryggat stod upp och skulle få stöd. Sen med tanke på allt det som kommit fram nu så är det inte acceptabelt i den ställningen han har, inte överhuvudtaget. Jag tycker mycket om Stefan och tycker att han gjort ett bra jobb i länet. Tragiskt är det.

Oskarshamns kommun

Peter Wretlund (s) kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn

– Väldigt omtumlande men man får ju inta en avvaktande roll. Jag har förtroende för Stefan Carlsson.

Eva-Marie Hansson (m) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen

– Många tankar har passerat. Först tänker man på människan bakom det hela. Stefan har ju varit en person som man har högaktat i många sammanhang så det är tragiskt på det sättet. Han har ju krackelerat och missbrukat sitt förtroende. Men nu går han in i behandling och får hjälp och kan rätta till det han hamnat i.

Kommunalrådet i Torsås, Henrik Nilsson Bokor (s) befinner sig på resande fot och kan inte uttala sig då han säger att han vet för lite om händelserna kring Stefan Carlsson.

Roland Åkesson (c), kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås, har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landshövdingens telefonsexskandal

Mer i ämnet