Foto: TT

Använde en kilometer långt fiskenät – får vara 180 meter

Uppdaterad
Publicerad

En man på Öland misstänks för att ha brutit mot fiskelagen. När Kustbevakningen kontrollerade hans båt upptäckte de att mannen använde sig av ett fiskenät som var nästan sju gånger längre än vad lagen tillåter.

Det var i början av november som Kustbevakningen kontrollerade fiskebåten vid Kårehamn på östra Öland. De upptäckte då att båten var avregistrerad och att mannen på båten höll på att ta upp nät ur vattnet.

När Kustbevakningen då kontrollmätte nätet visade det sig vara betydligt längre än vad det får vara. Enligt fiskelagen får nätets sammanlagda längd vara högst 180 meter. Men nätet var 1200 meter långt.

Både båten och fiskeredskapen var märkta med en gammal märkning som inte längre gäller, vilket innebär att vare sig båten eller redskapen var tillåtna att fiska med.

Mannen som är i 55-årsåldern är nu misstänkt för tre fall av brott mot fiskelagstiftningen och polisen har inlett en förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.