Kommunens slarv kan ha lett till dödsfall

Publicerad

De hallon som serverades på flera äldreboenden i Ljungby kommun kokades aldrig – i strid med de rekommendationer som finns. – Man bör alltid koka frysta utländska hallon, säger Elsie Castro, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ljungby kommun misstänker att kräksjukeviruset som tros ha orsakat två personers död och lett till att ett 60-tal har insjuknat på flera äldreboenden fanns i efterrätten. Enligt Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Region Kronoberg, så var det utländska, frysta bär som serverades i parfaiten.

– Hallonen är orsaken, med största sannolikhet. Inkubationstiden, symptomen och allt stämmer. Vi har tidigare i Sverige haft utbrott från frysta importerade hallon, säger Arne Runehagen.

Hallonen testas

Rester av hallonen och av desserten har nu skickats på provtagning för att helt säkert fastställa att de innehåller norovirus – en typ av calicivirus som orsakar kräksjuka. Resultatet väntas i morgon.

– Okokta bär är en smittkälla som rapporterats flera gånger. Rådet vi ger är att alltid koka utländska frysta hallon, säger Elsie Castro, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vanligt med utbrott

Att vårdinrättningar, restauranger och förskolor blir utsatta för sådana här utbrott är inte ovanligt. Livsmedelsverket fick till exempel under 2013 in 24 rapporter där calicivirus var orsaken till matförgiftning på allt från arbetsplatser till skolor. Att äldre kan insjukna kraftigt och även avlida är inte heller helt ovanligt. Hur många som avlidit av viruset är okänt, då det inte är anmälningspliktigt.

– Det är ett vanligt utbrottsvirus på äldreboenden. Om man är äldre och har ett nedsatt immunförsvar blir man sjukare och svagare om man blir smittad och man återhämtar sig mycket saktare, säger Elsie Castro.

Rutinerna brast

Mariana Axelsson, kostchef i Ljungby kommun, medger att de smittade hallonen borde ha kokats. Rutinerna har brustit och ska nu ses över.

Det står tydligt på Livsmedelsverkets hemsida att frysta, importerade hallon bör kokas: ”Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet