Jonas Grahn har stora förhoppningar om att det ska bli en riktig guldgruva här vid zipelinebanan. Foto: Little Rock Lake

Alla tillstånd klara – nu ska det grävas guld i Uppvidinge

Publicerad

Nu har Bergsstaten gett klartecken till Little Rock Lake AB att undersöka hur mycket guld det kan finnas i en ravin i närheten av ziplinebanan i Uppvidinge kommun. Tidigare prover har visat att det finns guld, men nu utökas arbetet och i större skala.

En tid sedan började Jonas Grahn på Little Rock Lake titta närmare på om det skulle kunna finnas guld i en ravin i närheten av ziplinebanan i Uppvidinge kommun. Platsen, som är ett gammalt stenbrott, visade sig mycket riktigt innehålla guld.

Alla tillstånd klara

Nu har Jonas Grahn och hans företag Little Rock Lake AB, fått tillstånd att i större skala undersöka hur mycket guld det kan finnas i ravinen. Men han är medveten om att det kan innebära en viss miljöpåverkan.

– Vi är ju måna om miljön här uppe i vår ziplineanläggning och den äventyrs och naturturism som vi har skapat. En gruva får inte på något sätt förstöra möjligheten att växa i den näringen säger, Jonas Grahn.

Regleras av lagen

Det finns lagar som måste följas när det gäller utvinning av mineraler i den svenska berggrunden. Och allt regleras av minerallagen. Området som det handlar om är 40 hektar stort. Enligt Jonas Grahn är det i dessa sammanhang ett väldigt litet område. 

Om det nu skulle visa sig att det finns guld i området som skulle visa sig vara lönsamt att utvinna får enligt lagen staten halva summan.

– Pengar är inte allt men det vore bra att ha en egen guldgruva som finansiär till de investeringar som vi behöver göra här, säger Jonas Grahn.

För tillfället händer det inget alls på platsen, utan det är först till våren som det ska göras analyser på om det är lönsamt att börja utvinna guld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer