Foto: SVT/TT

Hundratals P-böter på gratisparkering i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Många har fått parkeringsböter när de stått på gratisparkeringen vid järnvägsstationen i Alvesta. Nu ändrar kommunen skyltarna.

Vid Sjöparkens reseparkering vid järnvägsstationen i Alvesta finns det två typer av parkeringar. Det finns en avgiftsbelagd parkering med 185 platser, där man får stå max 14 dygn. Sedan finns det en del med 80 gratisplatser. Den parkeringen har haft en P-skylt och en tilläggskylt där det står ”ej avgift”, men få känner till att den skyltningen betyder att man bara får stå där 24 timmar. 

– När de har sett skylten ”P, ej avgift” så har de inte kopplat att det är 24-timmarsregeln som gäller. Då ställer de sig där och står där mer än ett dygn. Det är tänkt att de parkeringarna ska vara för dagspendlare, säger Emil Malm som är trafikingenjör på Alvesta kommun.

371 personer har fått böter

Under det senaste året från mars 2017 till mars 2018 har 371 personer som stått på gratisparkeringen fått böter efter att stått där mer än 24 timmar. Många av dem har hört av sig till kommunen och klagat på att de fått böter. Nu väljer kommunen att ändra skyltarna.

Tilläggstavlan som kom upp förra veckan Foto: SVT

– Vi vill förtydliga att man bara får stå där 24 timmar, säger Emil Malm. 

Den vanligaste boten är på 300 kronor. Transportstyrelsen tar 50 kronor och kommunen får 250 kronor av dem. Det betyder att kommunen fått in drygt 90 000 kronor på gratisparkeringarna vid Sjöparken det senaste året. Innan juni 2016 var alla reseparkeringar vid Sjöparken avgiftsfria.

Finns fler parkeringar med enbart P-skylt

Men även om kommunen nu gör skylten tydligare vid reseparkeringen så finns det andra parkeringar med bara en P-skylt. 

–Vi har fortfarande ett antal 24-timmars parkeringar där det bara står P, men där upplever vi inte att det är samma problem som det varit vid Sjöparken, säger Emil Malm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.