Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rebecca Nobin är överläkare och verksamhetschef på ortopeden i Kalmar. Hon uppmanar till försiktighet i det hala väglaget. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Många olyckor i halkan – högt tryck på ortopeden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas väderlek har inneburit att halolyckorna ökat rejält, när människor ramlar och slår sig. På ortopeden på länssjukhuset i Kalmar jobbar man för högtryck.

När det blir isigt och halt på trottoarer och gator märks det direkt på ortopeden.

– Just nu har vi ett väldigt högt tryck. När det blir halt på detta sätt så skadar man sig, säger Rebecca Nobin som är överläkare och verksamhetschef på ortopedkliniken på Länssjukhuset i Kalmar.

Patienter åldrar

De många isiga ställen i framför allt tätorterna drabbar de flesta, patientströmmen är lika stor i alla åldrar med undantag för att barnen inte skadar sig lika ofta. De vanligaste skadorna är handleds- och fotledsfrakturer.

– I detta läget vi är i nu, önskar man ju såklart att det så snart som möjligt blir sandat och grusat där folk behöver gå, säger Rebecca Nobin.

Stanna inne

Hur mycket patientantalet ökat kan man inte säga än, statistiken har inte räknats samman. Men på ortopeden få de arbeta för högtryck, och uppmaningen till allmänheten i halkan är tydlig.

– Undvik att gå ut om man inte måste idag. Men går man ut, använd gärna broddar och tänk på att gå försiktigt, säger Rebecca Nobin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer