De som har varit arbetslösa eller inte gått ur gymnasiet ska få en fördel med det statliga lånet. Foto: TT

Studielån till körkort ger fler jobbmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen togs ett beslut i riksdagen om att CSN ska kunna bevilja lån för körkort. Detta kommer att underlätta för många, framförallt unga människor, att utbilda sig på körskola.

Vid 16-tiden under onsdagen togs beslutet om att bevilja statligt lån för körkort. På Arbetsförmedlingen ser de på beslutet med stor optimism.

– Den största gruppen som är i behov av körkort är unga och nyanlända. Sedan är behovet av statligt stöd till andra utbildningar än B-körkort inte stort hos oss, då vi kan erbjuda kompletteringar till det, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

”Väldigt viktigt”

På städföretaget Homemaid i Växjö ser de betydelsen av ett körkort inom branschen.

– Det är väldigt viktigt. Det finns kunder som bor nära, men även de som bor långt från kontoret, säger Michelle Gustafsson som arbetar på Homemaid.

Hon understryker att närområdet påverkar hur pass prioriterat ett körkort är.

– Geografin i Småland gör att det inte är smidigt att ta sig runt på annat sätt än med bil. Det underlättar att ha det helt enkelt, säger Michelle Gustafsson.

Körskolor delade i saken

Samtliga lån ska kontrolleras statligt och förutsättningen för att kunna ta denna typen av lån är att personen är arbetslös eller inte har gått ut gymnasiet. Flera körskolor i Småland ser lånet som något positivt. Körskolorna anser att det statliga lånet är som mest gynnsamt för unga som inte har råd med utbildningen.

– Jag tror fler skulle ta tillfället i akt att ta körkort om de fick detta stöd. Ser man överlag är det ett större krav på att man har körkort, säger Robert Andersson, körskollärare på Gustafssons trafikskola i Kalmar.

Ljungkvists Trafikskola i Växjö är desto mer kritisk till beslutet.

– Beslutet kommer inte leda till någon större sensation. Ser man det ur ett ekonomiskt perspektiv är det jättebra, men att kunna ta detta lån via CSN kan komma att göra att vissa känner sig tvungna till att ta körkort. Det är fel, för man ska bara ta körkort om man själv känner för det, säger körskolläraren Benny Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.