Foto: TT

Pensionär i Kalmar toppar skuldrankning med 71 miljoner

Publicerad

Pensionärer med mångmiljonskulder toppar listan över de mest skuldsatta personerna i både Kalmar och Kronobergs län.

Nyhetsbyrån Siren har tagit fram färsk statistik från Kronofogdemyndigheten över landets mest skuldtyngda personer och på listan finns många skuldsatta pensionärer. 

Den mest skuldsatta personen i Kalmar län är en 77-årig man med över 71 miljoner i skulder. I Kronobergs län toppas listan av en man som är 66 år och som har skulder på närmare 27 miljoner kronor. 

– Generellt kan man säga att vissa har stora skatteskulder. Andra har skulder som har hängt med länge. Det går säkert att hitta personer med skulder från finanskrisen på 1990-talet, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, till nyhetsbyrån Siren. 

Bland de tio mest skuldsatta personerna i både Kalmar och Kronobergs län är hälften över 60 år. 

Nyckelpersoner från pensionshärvor 

Nyhetsbyrån Siren konstaterar att det finns flera nyckelpersoner i det senaste årets pensionshärvor på listan över landets mest skuldtyngda. Entreprenör Bengt Ågerup från Uppland är den person i landet med störst enskilda skulder hos Kronofogden med över 926 miljoner. Efter honom återfinns två personer med anknytning till Falcon Funds och fyra personer med anknytning till Allra. 

Fondbolaget Falcon Funds och pensionsbolaget Allra ska ha stulit pengar som pensionssparare hade placerats i foner. Det har kallats för den största skandalen sedan premiepensionssystemet infördes för snart 20 år sedan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.