Hör om polisjakten efter tjuvarna: ”Vi prejade bilen” Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Våg av inbrott mot Systembolag – försvinner med kassaskåpen

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har det varit hela sju inbrott i några av Systembolagets butiker i södra Sverige. I Markaryd, Örkelljunga, Löttorp på Öland, Båstad, Sölvesborg och nu senast i Lessebo har tjuvar slagit till. Vid ett tillfälle har polisen varit nära att gripa tjuvarna.

Sent i fredags kväll så tog sig tjuvar in på Systembolaget i Lessebo. De fick med sig ett kassaskåp som innehöll några dagskassor.

Inbrottet i Lessebo är det sjunde i ordningen mot Systembolag i södra Sverige på kort tid. Systembolaget i Örkeljunga har haft påhälsning av tjuvar vid två tillfällen.

Karim Ottosson är lokalpolischef i Ängeholm. Han säger att Polisen vid ett tillfälle varit nära att gripa tjuvarna men att de slapp undan.

Fick med sig kassaskåp

– Vi försökte preja bilen men tyvärr skadades polisbilen, så vi var tvugna att avbryta biljakten den här gången, säger Karim Ottosson.

SVT Nyheter Småland har fått bekräftat att tjuvarna fått med sig kassaskåp från flera av butikerna och att det rör sig om betydande summor kontanter i byte.

Systembolaget har jobbat med säkerheten

Bo Albertsson är presschef på Systembolaget och tror att tjuvarna har en plan kring hur de ska komma åt kontanter.

– De fullföljer den planen när de rör sig norrut i landet, som nu i veckan när systembolaget i Lessebo stod på tur. Vi har jobbat mycket med säkerheten i våra butiker. Det innefattar bland annat att vi har minskat kontanthanteringen, säger Bo Albertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.