• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saga Salonen är en av de upprörda föräldrarna. Hör henne och Marie Lööf, skolchef på Högsby kommun, berätta mer i videon. Foto: SVT

Elever i Ruda tvingas byta skola – föräldrar upprörda

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten kommer elever i årskurs fyra, fem och sex på Tallåsskolan i Ruda i Högsby kommun att börja gå i skola i Högsby. Att barnen ska börja skolan nästan en mil bort får föräldrar att se rött.

Det råder mycket oro kring föräldrar i Ruda efter beskedet att tre mellanstadieklasser från och med hösten 2023 kommer att flyttas till Fröviskolan i Högsby. De menar att beslutet kom plötsligt och utan någon praktisk information.

– Det kom ett väldigt hastigt beslut redan förra veckan och det känns som en kupp, säger Saga Salonen, som själv har barn som går på skolan.

Högsby

Flera upprörda föräldrar samlades tidigare i veckan för att protestera mot beslutet. Sedan tidigare är det beslutat att årskurs sex ska börja i Högsby till hösten, men nu handlar det även om elever i årskurs fyra och fem vlket berör 22 elever.

Sjunkande elevantal

Kommunen menar att förslaget har legat på bordet länge, i samband med det sjunkande elevantalet, och att beslutet hade tagits inför nästa skolår oavsett.

– De undermåliga lokalerna påskyndar en organisationsförändring som vi ändå skulle bli tvugna att göra inför nästa läsår, på grund av ett vikande elevunderlägg i kommunen, säger Marie Lööf, skolchef på Högsby kommun, och fortsätter:

– Det hela innebär en förstärkning på undervisningskvaliteten och vi underlättar för eleverna så gott vi kan. Självklart erbjuds eleverna skolskjuts, och vissa lärare kommer följa med eleverna till Fröviskolan.

Tidigare i år beslöts det att skolans sjätte klass också skulle flyttas till Fröviskolan till hösten, och förskolan i Långemåla kommer i stället att flyttas till Ruda.

– Vi kommer ha ett informationsmöte för berörda vårdnadshavare nästa vecka för att möta upp den oro som finns, säger Marie Lööf.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet