Flera mail har kommit in till redaktionen efter reportaget om lurade företagare. Foto: TT

Mängder av reaktioner efter reportage om bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Företagsopinion har polisanmälts 1.500 gånger och Svensk handel fick under januari ta emot 3.000 klagomål. Efter SVT:s reportage om lurade företagare har mängder av mail kommit in till redaktionen.

Flera företagare i Kalmar och Kronobergs län får fakturor från bolaget Företagsopinion. Alla som SVT Nyheter Småland kontaktar känner sig lurade och vägrar att betala en enda krona.

Företagsopinion skickar ut blanketter som mottagaren uppfattar som en marknadsundersökning, enligt Svensk Handel. Men istället skriver personen under ett bindande avtal.

Blufföretaget Företagsopinion

”Många som känner oss lurade”

Efter SVT nyheter Smålands reportage har företagare från hela landet hört av sig. En del berättar hur de också sitter fast i jobbiga tvister efter att ha skrivit på papper.

”Jag ville tala om att jag ”kivat” med Företagsopinion nu ett bra tag och det känns inte så himla kul. Det känns inte meningsfullt att polisanmäla eftersom inget verkar göras ändå och inget brott är ju fullbordat. Känner mig bara så himla lurad.”, skriver Amanda.

”Jag fyllde i denna enkät som jag uppfattade som en opinionsundersökning. Har därefter fått två fakturor och ett kravbrev från dem. Jag vägrar att betala då jag anser att de använt ett tillvägagångssätt som är att anse som bedrägeri. Jag är tacksam mot Svensk handels stöd,och jag hoppas att detta företag kan stoppas snarast. Vi är många som känner oss lurade”, skriver Ann-Marie.

Fyller svarskuvert med grus

Andra berättar att de avslöjade bluffen i tid. Några passar dessutom på att hämnas på företaget genom att skicka en liten kostnad tillbaka.

”Fyra stycken det senaste året, alla från Företagsopinion. Som tur är har jag inte blivit lurad, jag har fyllt kuverten med tompapper och postat dem. Så får de åtminstone betala svarsportot.”, skriver Thomas.

”Jag har fått från Företagsopinion. Jag tror att det är samma som tidigare använt annat namn. Det ser ut som en undersökning och har en ganska formell ton. Jag brukar skicka tillbaka svarskuvertet fyllt med något tungt; grus eller liknande, så får de betala lite grann för sitt svineri och postnord får in lite pengar”, skriver Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blufföretaget Företagsopinion

Mer i ämnet