Männen fick löneförhöjning – kvinnorna fick inget

Publicerad

Tidningen Barometern har tittat på lönerevisionen för 2017 på Ölands turism. Där framkommer att hela löneökningen gick till de tre männen på avdelningen.

När Barometern ställer frågor till Staffan Smedfors som är chef på Ölands turism om den ojämna könsfördelningen i löneförhöjningarna så säger han att han inte vill diskutera den individuella lönesättningen, men att det inte finns något som säger att alla ska få höjd lön.

Borgholms ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg vill inte kommentera lönesättningen av de anställda på Ölands turism, men medger att det ser konstigt ut ur ett jämställdhetsperspektiv.

– Det ser naturligtvis märkligt ut utifrån den aspekten, men jag vet alltså inte hur detta har fungerat, säger Lars-Gunnar Fagerberg till Barometern.

I Mörbylångas jämställdhetsplan står att ”Löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt ska motverkas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.