Dykare huppar i vattnet från undersökningsfartyget Svanen Foto: Julia Golosiy/Ocean Discovry

Mänskliga kvarlevor funna vid 1500-talsskeppet Mars

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Böda hamn på Norra Öland har ett internationellt dykarteam under de senaste två veckorna jobbat intensivt tillsammans med både forskare och museipersonal.

Årets undersökningar av 1500-talsvraket Mars har haft som huvudmål att söka av botten runt själva skeppet.  Där har man hittat  både matlagningsutrustning, vapen och mänskliga kvarlevor.

– Det som är nytt för i år är att vi hittar så mycket föremål, vilket gjort att vi fått en helt ny inblick i vardagslivet ombord på skeppet men även i kriget, säger Johan Rönnby, professor i marinbiologi.

När skeppet exploderade och sjönk 1564 tog det förutom stora delar av sin egen besättning, på närmare 600 man, även hundratals fiender med sig ner i djupet.

– Det mest spännande på Mars är att vi börjat hitta kvarlevor av de som miste sina liv på fartyget. Det är väldigt tragiskt men samtidigt väldigt spännande, säger Richard Lundgren, som är projektansvarig för dykteamet och också en av de vrakletare som hittade skeppet 2011.

Dykteam från hela världen

Totalt har det varit 15 dykare som under två veckors tid undersökt skeppet så gott som dagligen.

– Vi har haft ett starkt dykteam från hela världen och dykarna sköter sig exemplarisk, säger Richard Lundgren.

Den brittiska dykaren Rachel Kendell är en av de internationella dykare som deltar i årets utforskning av Mars.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Trots att jag dykt på flera andra vrak från samma tidsålder så har jag aldrig stött på något som varit så välbevarat som Mars, säger Rachel Kendell.

Ensligt och spöklikt

Hon beskriver stämningen vid vraket som både enslig och spöklik.

– Det är ensligt och fridfullt och vraket täcks av ett vitaktigt sken vilket gör det väldigt spöklikt, säger Rachel Kendell.

Nästa steg blir enligt forskarna att försöka bestämma vilka föremål som ska prioriteras att bärgas nästa sommar.

– Vi försöker ju rent allmänt att inte plocka upp för mycket utan att i stället jobba med filmning och 3D dokumentation. Men några föremål ska vi definitivt plocka upp, säger Johan Rönnby, professor i marinbiologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.