Nya undersökningar vid regalskeppet Mars, 1500-talsskeppet som ligger på botten utanför norra Öland, har resulterat i fynd av flera föremål. Foto: Kirill Egorov/Ocean Discovery

Vapenfynd från regalskepp vid årets dykningar

Uppdaterad
Publicerad

Nya undersökningar vid regalskeppet Mars, 1500-talsskeppet som ligger på botten utanför norra Öland, har resulterat i fynd av flera föremål.

Tidigare har forskare fokuserat på själva fartyget men i år har man börjat titta mer runt vraket, enligt P4 Kalmar. Målet i år är att med hjälp av robotkameror och djupdykare söka av botten runt skrovet. 

– Att det är mycket saker på Mars är inte konstigt. Det här var ett jätteskepp, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, till radion. 

Resterna av Mars, Erik XIV:s flaggskepp, gick till botten 1564 efter ett stort sjöslag utanför Öland. Vraket hittades 2011 och var ett av sin tids största örlogsskepp. 

Vid årets undersökningar har man hittat personliga vapen och handgranater i keramik, enligt P4. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.