Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maombi Habanabakize är en av alla som kombinerar SFI-utbildningen med vårdutbildning i Lessebo. I klippet får du hänga med till utbildningen och höra några deltagare berätta vad de hoppas den ska leda till. Foto: Olof Peterson/SVT

Maombi läser svenska med omsorg – ska lösa Lessebos personalkris i sommar

Publicerad

Elever som läser SFI i Lessebo kommun kan nu få en särskild vårdutbildning – som kan leda direkt till ett sommarjobb inom äldreomsorgen.

– Det är mitt drömjobb, att ta hand om äldre, säger eleven Maombi Habanabakize.

Det var efter en artikel om bemanningsbristen i höstas som rektorn på kommunens utbildningscenter, Anette Weidenmark, tog kontakt med socialförvaltningen.

Resultatet blev en ny utbildning som både ska hjälpa eleverna till jobb – och kommunen som letar personal till sommaren.

– De läser svenska, yrkessvenska för vården, och har praktisk utbildning och praktik på socialförvaltningen.

Syftet är att de ska bli anställningsbara till sommaren?

– Ja, precis. Men vi har varit väldigt tydliga med att detta är ingen fullständig utbildning. Men det är mycket, mycket bättre än ingen utbildning alls.

Främjar språket

Pari Ghulami från Afghanistan är en av studenterna. Hon tycker att utbildningen är bra, och det blir lättare att lära sig svenska om man får jobb.

– Man lär sig om jobbet och språket samtidigt. Min dröm är att få ett tillsvidarejobb i vård och omsorg.

Sommarbemanning 2023 – så svarade kommunerna

SVT har i en enkät frågat samtliga kommuner om hur de ser på möjligheten att bemanna vård och omsorg i sommar – och hur de gör för att rekrytera personal.

Ljungby:

Har senaste åren sett en stor minskning i antal sökande sommarvikarier.

Erbjuder minderåriga som går Vård och omsorg eller Barn och fritidsprogrammet sommarvikariat. Pensionärer kontaktas. Vi annonserar i sociala medier. 

Markaryd:

Liksom förra året är det svårt för oss att hitta tillräckligt med semestervikarier. Men konkurrensen är hård från andra kommuner, regionen, andra arbetsplatser.

Började redan under hösten 2022 att arbeta med rekrytering inför sommaren. Använder olika sätt att nå ut till olika målgrupper för att locka dem att söka sommarjobb hos oss – jobbmässa, annonser, brev direkt till målgruppen, information via sociala medier.

Högsby:

Hade tidigt högtryck på ansökningarna, dock många outbildade. Det har sedan avtagit något och kommunen ligger på ungefär samma nivå som förgående år.

Har några personer under 18 samt en del pensionärer som jobbar.

Borgholm:

Det är svårt men det är bättre än förra året, saknar ett 50-tal. Har varit mer aktiva på sociala medier samt på högskolor/gymnasium. Använder sig av pensionärer och 17-åringar.

Lessebo:

Ser att det blir svårare för varje sommar då underlaget på de sökande som kan användas i vård och omsorg är krympande. Yrket är inte enkelt och mer avancerade sjukvårdsuppgifter flyttas ut i kommunerna.

Anlitar både pensionärer och minderåriga och har samarbete med skolan där elever som studerar SFI kan erbjudas arbete efter en kortare vårdutbildning. Har även samarbete med Arbetsförmedlingen för att hitta lämpliga arbetssökande kandidater.

Hultsfred:

Jobbar på att anställa vikarier för sommaren tidigare för att de ska få en lång introduktion.

Mönsterås:

Har fått fler ansökningar jämfört med förra sommaren men det är fortfarande väldigt svårt att lösa pusslet.

Jobbar med språkpraktiker i samverkan med arbetsförmedling under året för att göra personal redo för sommarvikariat. Tar emot praktikanter från gymnasieskolor och komvux. Ordnar mässor och upplevelseverkstad för att öka intresset för arbetet.

Alvesta:

Har de senaste åren inte varit klara i maj månad med sommarvikariaten, utan mer in i juni. Beräknas lika i år.

Har pensionärer som vikarier. 17- och 18-åringar som läser omvårdnadsprogram har fått vikariat. Några vikarier får anpassat jobb som städ, tvätt och inköp. Annonser i sociala medier och speedintervjuer .

Nybro:

Det kommer vara tufft flera år framöver att hitta sommarvikarier. Många söker jobben, men utmaningen är att hitta rätt kompetens. En stor mängd personer som behöver anställas inför sommaren (ca 180 vikarier).

Anställer personer som är under 18 år om de går vård- och omsorgsprogrammet eller om de verkar lämpliga för yrket. Har även pensionärer och personer som har andra yrken. Deltar på jobbmässor, har lokala rekryteringsträffar, gör reklam på sociala medier.

Kalmar:

Det går framåt och är något bättre än förra året, har fortfarande inte anställt alla semestervikarier.

Har i år fem yrkesambassadörer som jobbar aktivt inför sommarrekryteringen. Deras uppdrag är att vara ute och berätta om våra yrken och möjligheten att söka sommarjobb.

Älmhult

Svårt att rekrytera utbildade semestervikarier och semestervikarier med körkort. Processen för sommarrekrytering startat tidigt.

Några pensionärer är anställda som vikarier och fler kommer till sommaren. Har för första gången varit en liten grupp som har hanterat sommarrekryteringen, vilket har varit givande.

Växjö:

Bättre förutsättningar i år inom Kommunals yrkesgrupper, men en del fattas dock i nuläget. Ungefär som förra året vad gäller sjuksköterskor.

Många åtgärder kopplat till annonsering, enklare ansökningsförfarande, närvaro på mässor och i skolor. Har pensionärer anställda och unga till enklare arbetsuppgifter i verksamheten.

Vimmerby:

Rekryteringen av semestervikarier ser ut som den gjort senaste åren. Under pandemin hade vi fler ansökningar till vår verksamhet. Detta beroende på att konkurrensen från turistnäring sjönk dramatiskt. Bortsett från åren med pandemipåverkan ser det i år ut ungefär som det gjort senare år, vare sig bättre eller sämre.

Traditionellt arbete med marknadsföring, besök på skolor, mässor samt annonsering.

Västervik:

Har under senare år sett en allt större svårighet att lösa rekryteringen av semestervikarier.

Konkurrensen från andra arbetsgivare har ökat. Besöksnäringen har ökat i omfattning under senare år. Vissa företag erbjuder också högre löner än vad kommunen har möjlighet att erbjuda.

Kommunen har i början av året rekryterat in två rekryteringsambassadörer som ansvarar för sommarrekryteringen. Har startat en ny kampanj för att hitta fler intresserade.

Riktad marknadsföring mot pensionärer och personal som jobbar inom barn- och utbildningsförvaltningen och är lediga under sommaren. Kickoff där redan anställda sommarvikarier uppmanas ta med intresserade kompisar.

Lösningar gällande transport och bostadsfrågan ute på landsbygden. Det kan handla om att tillhandahålla busskort, lånebil, hyra lägenhet.

Emmaboda:

Det är svårt med rekryteringen av semestervikarier. Det är många utan körkort. Allmänna kommunikationer är sämre i landsbygden.

Har i år fler 17-åringar. Ser över om andra förvaltningar kan vara behjälpliga.

Tingsryd:

Rekrytering pågår kontinuerligt och har så gjort sen slutet på 2022. Vi upplever inte att det är en svårare process jämfört med tidigare utan att det som vanligt är en lång process som kräver mycket arbete och planering.

Tidigt tillsatt en rekryteringsgrupp. Annonsering görs på Facebook, Job tip, Tiktok samt i tidningen Allehanda. Träff på Wasaskolan och vuxenutbildningen för informera om sommarjobb inom vården.

Torsås:

Som tidigare år. Den 24/5 saknas cirka 4 sommarvikarier. I genomsnitt använder kommunen 100 sommarvikarier.

Vi har inte anlitat minderåriga eller pensionärer i syfte att lösa sommaren. Vi har bland annat deltagit på mässor och andra arrangemang för att synas och haft öppet hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.