”Märkligt att trycka nya sedlar”

Publicerad

På måndagen presenterade riksbanken sina nya sedlar och mynt. Samtidigt brottas föreningar runt om i landet med att överhuvudtaget få sätta in kontanter från kassan på banken.

Hans Lööf som är kassör i Ingaryds vänner är upprörd. För honom har det blivit ett stort problem att hantera föreningens pengar som består av sedlar och mynt från diverse aktivitetar som tipspromenader, föreläsningar och fikaförsäljning. Bankerna tar inte emot kontanter och Forex växlingskontor tar en avgift på 90 kronor vid varje insättning. I stället tvingas han förvara pengarna hemma och göra kvartalsvis betalningar.

– Bankerna skjuter över allt ansvar på föreningslivet. Det är jag som får ta smällen vid ett eventuellt inbrott. Jag har ju inte den säkerhet som banken har, konstaterar Hans Lööf.

Inte rimligt

– Det är inte rimligt att föreningslivet ska behöva betala höga avgifter för att få sätta in pengar på banken, samtidigt som bankerna gör miljardvinster.

Han berättar att den bank de hade tidigare gett rådet att ta av sina egna pengar och sätta in på föreningens konto och därefter klira med föreningen.

– Så kan vi ju inte göra. Det är olagligt att blanda ihop föreningens ekonomi med sin privatekonomi.

Kortbetalning inget alternativ

Föreningen omsätter runt 50 000 i sedlar på ett år. Och ordföranden Roland Gunnarsson säger att det inte känns tryggt med den hantering de har idag,  men kortbetalning är inget alternativ för en så liten förening.

– Vi är inte redo för det än, säger Roland Gunnarsson.

Länsförsäkringar är den bank de har i dag och här säger ansvariga att de har profilerat sig som en kontantlös bank. Att det är en strategi efter den utveckling som varit.

Ni har ju ett fåtal kunder som hanterar kontanter skulle ni inte kunna erbjuda dem en service?

– Vi erbjuder service med att hjälpa till att få kontakt med de företag som hanterar kontanter, säger bankchefen Katarina Wetterholm.

Men då tvingas de betala en hög avgift?

– Vilken prissättning de företagen har kan jag inte kommentera.

Märkligt trycka upp nya kontanter

Roland Gunnarsson tycker det är märkligt att riksbanken nu trycker upp nya kontanter.

– Varför ska de slänga ut fler miljoner på att göra det när de inte tar hand om de som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer