Än finns ingen förklaring till massdöden bland paddor i Kalmar och på Öland. Foto: Lotta Booson/privat

Massdöd bland paddor utanför Kalmar och på Öland –mysterium som växer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nu SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som får utreda varför paddor dör utanför Kalmar och på Öland. Länsstyrelsen i Kalmar kommer senast i början på nästa vecka att samla in döda paddor och skicka dem på analys.

Det kan inte vara en intensiv parningssäsong som orsakar den massdöd som upptäckts bland paddor utanför Kalmar och på Öland. Det konstaterar Eike Amthauer, Smålands herpetologiska förening.

– Nej, när det är så här många döda djur så är det något annat som ligger bakom, säger han.

Finns flera sjukdomar

Helena Lager, enhetschef på länsstyrelsen i Kalmar, säger att det kan röra sig om sjukdom.

– Det finns en svampsjukdom som går på groddjur och dödar dem. Vi har inte sett att den orsakat massdöd tidigare, men vi vet att den finns. En annan tänkbar dödlig sjukdom är virusburen, säger hon.

Paddor skickas till SVA

Det har varit oklart för länsstyrelsen hur utbredd dödligheten bland paddorna har varit, men nu kommer döda paddor att skickas till SVA i början på nästa vecka.

– Sen kommer det att ta ganska lång tid innan vi får svar, säger Helena Lager.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eike Amthauer från Smålands herpetologiska förening berätta om de döda paddorna i klippet. Foto: Lotta Booson/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.