Två personer kontrollerar en vattenbrunn i ett gräsbevuxet område nära ett hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Gustafsson, ordförande i LRF Sydost, mäter vattennivåerna i ett av borrhålen hos lantbrukaren Annika Olsson i Norra Kvinneby på sydöstra Öland. Se hur det gick i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Mäter grundvattnet i brunnar på Öland: ”Lägre nivåer än det borde vara”

Uppdaterad
Publicerad

Låga grundvattennivåer i södra Sverige och ovanligt torrt i markerna. Nu mäter LRF vattennivåerna på tolv gårdar på Öland – något de började med under katastrofåret 2016 då det blev stor vattenbrist på ön.

– Det är bättre att vara förberedd, för 2016 blev alla nog tagna på sängen, säger Roger Gustafsson, ordförande i LRF Sydost.

Då behövde både kommunen och öbor köpa vatten av stora lastbilar som körde över Ölandsbron. Men mycket har hänt sedan dess. Ett nytt vattenverk har byggts i Mörbylånga, kommunalt vatten har dragits in – och håller på att dras in – på flera platser och lantbrukare har byggt bevattningsdammar.

Får gå tillbaka till 2016

Men efter en vinter med lite snö och regn är nivån i de små magasinen (enskilda brunnar) långt under det normala för den här tiden på året. I de stora magasinen, från vilka till exempel kommuner tar sitt vatten, ligger nivåerna långt under det normala på södra Öland, Kalmartrakten och södra delen av Skåne.

På många håll får man gå tillbaka till just år 2016 eller 2017 för att se en sämre påfyllning av grundvattnet under vintern än i år, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Och nu har vi ju ingen möjlighet att få någon påfyllning av grundvatten. Nederbörden under sommaren går åt till växtligheten. Så vi får hoppas att det inte blir en superhet sommar, säger Roger Gustafsson.

Kartorna till vänster visar grundvattennivåerna för *små magasin och de till höger för stora magasin under vecka 17. *Se förklaring i faktarutan nedan. Under den gångna vintern har grundvattnet inte fyllts på lika bra som det brukar göra i södra Sverige. I norra Sverige har påfyllningen hittills i år varit större än vanligt, på grund av en tidig snösmältning. Foto: SGU

Bli mer rustade

Mätningarna påbörjades under sommaren 2016 efter dialog mellan Lantbrukarnas riksförbund, LRF och länsstyrelsen. Uppgifterna delges i samverkansmöten mellan länsstyrelsen, kommuner i länet och LRF.

– Det är ett sätt att åskådliggöra det gentemot andra och kunna ha en plan och bli mer rustade. Sedan är det ju många lantbrukare som mäter för sin egna skull men det åskådliggörs ju inte, säger Roger Gustafsson.

Han poängterar att det finns en medvetenhet på Öland sedan långt tillbaka.

– Det här är ju ett nederbördsfattigt område. Man ska ha klart för sig att området här har Sveriges lägsta årsnederbörd. Men i takt med att vi inte har några riktiga vintrar längre påverkar det grundvattenbildningen i hög grad, säger Roger Gustafsson.

Tre personer samtalar utanför en ladugård med skylt där det står Quinneby Gård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukarna Jörgen och Annika Olsson diskuterar vattennivåer med Roger Gustafsson från LRF. De har behövt köpa vatten från lastbilar flera år på grund av torka och vattenbrist. Hör hur de försöker rusta sig bättre inför framtiden i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Grundvattenmagasin

Små grundvattenmagasin innehåller lite vatten och reagerar snabbt på nederbörd och vattenuttag. De återfinns i stort sett i hela Sverige i till exempel morän och urberg. Både grävda och borrade brunnar brukar finnas i små magasin och de används vanligtvis för enskild vattenförsörjning, det vill säga vatten från egen brunn. Drygt en miljon permanentboende personer är beroende av enskild vattenförsörjning. Ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från egen brunn.

Stora grundvattenmagasin innehåller mycket vatten och reagerar långsamt på nederbörd och vattenuttag. De finns ofta i sand- och grusavlagringar (rullstensåsar) samt ibland i sedimentär berggrund. Stora magasin är inte lika vanligt förekommande i Sverige som små magasin, men de är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Närmare hälften av landets befolkning får sitt dricksvatten från stora grundvattenmagasin.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.