Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar lantbrukaren Tommy Petersson på norra Öland vad sinande brunnar får för konsekvenser för honom. Foto: SVT/Clary Kroon

Ölands brunnar sinar när grundvattennivåerna sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för vattenbrist även i sommar. En orsak är låga grundvattennivåer som är en effekt av ett allt varmare klimat. Trenden finns i hela södra Sverige, men är tydlig på Öland och längs Smålandskusten, där det är svårare att lagra grundvatten, eftersom jordlagret är så tunt.

Lantbrukaren Tommy Petersson är en av dem som har märkt av att det har blivit allt lägre grundvattennivåer på sommaren. Han har sin gård på på norra Öland, som enligt honom är Sveriges torraste plats.

– Jag märker av det i min vattenbrunn där jag hämtar vatten till mig och mina djur. Den här brunnen kommer att sina, för det har det gjort tre år i rad nu. Då blir jag tvungen att köpa vatten av Borgholms kommun. Det är en kortsiktig lösning, men det håller inte i längden, så det är ett jätteproblem, säger han. 

Klimatförändringar i Sverige

Långtgående trend 

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har gjort mätningar av grundvattnet sedan 60-talet och de har sett att de senaste 20 åren har grundvattennivåer allt oftare blivit riktigt låga i södra Sverige under sommaren, då behovet av vatten är som störst.

– Vi har sett att grundvattennivåerna har förändrats över tid och det är nära kopplat till de klimatförändringar som vi har haft. Till exempel kan man se att vi har fått mindre snö i södra Sverige. Snösmältningen är väldigt bra för det fyller på grundvattenmagasinen inför sommaren,men det har blivit vanligare med lite snö på senare år, säger Calle Hjerne hydrogeolog och ansvarig för SGUs information om grundvattennivåer.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har gjort mätningar som visar hur grundvattnennivåerna förändrats över tid.

Varmare somrar sänker grundvattnet

Dessutom har somrarna i södra Sverige varit varmare på senare år och det har varit varmare under en längre period. När det är varmare tar växterna upp mer vatten eftersom de är mer aktiva och mer vatten avdunstar från markytan. 

– Det har gjort att perioden när grundvattennivåerna sjunker har varit längre, så vi har hamnat på lägre nivåer i slutet av sommaren eller i början på hösten, än vad vi har haft under tidigare decennier, säger Calle Hjerne.  

I klippet nedan svarar Calle Hjerne på tre frågor om hur grundvattnet påverkats av klimatförändringarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Definitionerna av sommardygn och sommar

Sommardag: Enligt SMHI är det ett sommardygn när medeltemperaturen är lika med eller över tio grader oavsett tid på året. Det vill säga det kan även inträffa under våren eller hösten.

Sommar: Det är enligt SMHI sommar när det varit fem dygn på raken med en medeltemperatur på tio grader eller mer. 

Så gjorde vi undersökningen

Väderstationer: SVT:s urval är de väderstationer som haft minst 360 uppmätta dygnsmedeltemperaturer per år under åren 1968-1972 samt 2018-2022.

Så här räknade vi fram ökningen: Ökningen av antalet sommardagar räknas ut genom att summera medelvärdet av antalet sommardagar för varje enskild väderstation 1968-1972 och jämföra det med medelvärdet av antalet sommardagar 2018-2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet