Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra bland annat Kristina Blad som är kommunikatör på företaget Seniot berätta om hur tekniken fungerar. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

App mäter matsvinn: ”Ger möjligheter att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Att minska matsvinnet är en utmaning för de flesta. Linnéuniversitetet har i samarbete med lokala företag tagit fram ny teknik för att bättre kunna uppskatta hur stort matsvinnet är.

– Kan man mäta matsvinnet har man också bättre möjlighet att agera, säger universitetslektor Fredrik Ahlgren.   

– Det här projektet skulle kunna bidra med att vi minskar matsvinnet. Att restauranger och stora kök får mycket bättre data och kunskap om att hur mycket mat som slängs, säger Fredrik Ahlgren.

Linnéuniversitet startade projektet tillsammans med restaurangen PM & Vänner i Växjö. Målet var att hitta ett smartare sätt att minska matsvinnet på. Även företaget Sensiot kom med och den digitala plattformen Swill togs fram.

Kalmar

Så här fungerar tekniken

Genom att väga matrester så skickar en adapter datan direkt till en app. Sedan registrerar man även antal använda tallrikar och får på så sätt en översikt kring hur mycket mat som egentligen slängs. 

– Kan man mäta det här matsvinnet då har man också en möjlighet att agera på det och att minska matsvinnet, säger Fredrik Ahlgren.

I Kalmar län är Tallhagsskolan i Kalmar först ut med att prova den nya tekniken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet