Foto: SVT

Max myntfynd hamnar på Smålands museum

Uppdaterad
Publicerad

Myntet som tioårige Max Holm hittade i centrala Växjö har visat sig vara en svår gåta att lösa. Klart är i alla fall att det nu kommer att hamna på museum.

SVT Nyheter Småland träffade Max Holm i november förra året. Då berättade han hur han hittade myntet i en skarv mellan några gatstenar på Storgatan i Växjö. 

Svårt att värdera myntet 

Myntet har visat sig vara svårt att tidsbestämma. Arbetet med att värdera det har dragit ut på tiden och är ännu inte klart.

Kungliga myntkabinettets experter tror att det rör sig om ett mynt från 1400-talet och att det inte är svenskt, men de uppgifterna kan komma att ändras när värderingen är helt klar.

Hamnar på Smålands museum

Klart är nu i alla fall att myntfyndet kommer att hamna på Smålands museum i Växjö.

– Självklart vill vi ta emot det. Vi har ett myntkabinett som faktiskt är ett av de äldre i landet, så själva föremålet i sig passar perfekt i där. Sedan är det också så att vi jobbar med föremål med proveniens och det här myntet har fått en väldigt spännande historia eftersom den unga killen hittade det, säger Björn Arfvidsson, avdelningschef för samlingsavdelningen.

Även Max tycker att det är spännande att myntet fått så stor uppmärksamhet.

– Max tycker det är roligt såklart, han frågar efter myntet och vill veta vem som haft det, säger Sofie Holm, mamma till Max.

I klippet berättar Max om hur han hittade myntet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.