Kostnaden för att låna e-böcker är högre än en vanlig bok, enligt Lina Holmér som är bibliotekschef i Växjö. Foto: TT och SVT

Växjöbor får låna max två e-böcker i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Utlån av e-böcker har blivit allt vanligare på bibliotek runt om i landet. Men utlån av e-böcker kostar kommunerna mycket pengar. I Växjö har man därför valt att begränsa antalet böcker man får låna.

Ett bibliotekskort är det enda som krävs för att du som privatperson ska kunna låna en e-bok på biblioteket. Men för kommunerna blir det en kostnad och nu har det slagit i taket för vissa kommuner.

– Det blir ju en kostnad för e-böcker som laddas ned, jämfört med en fysisk bok som kan lånas ut flera gånger, säger Lina Holmér, bibliotekschef i Växjö.

I Växjö har man på grund av kostnaderna en begränsning på två böcker per person i veckan, medan andra kommuner har valt att lösa finansieringen på andra sätt. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Mer om det här i tv-programmet ”Sverige!” kl 18.15 på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.