De åtta gamla kyrkorna har alla någon gång hamnat i statens ägo, och används i mindre utsträckning av Svenska kyrkan. Byggnader som Svenska kyrkan själv äger, från medeltiden eller yngre, skyddas enligt andra bestämmelser.
”Värdefulla kulturhistoriska miljöer”
Att de åtta förklarats vara byggnadsminnen innebär att de blir fortsatt skyddade, även om staten skulle sälja dem, enligt Riksantikvarieämbetet. De äldsta uppfördes på 1100-talet, de yngsta på 1400-talet.
Medeltidskyrkorna är ”värdefulla kulturhistoriska miljöer som berättar om den historiska utvecklingen under många sekler”, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.
Två kyrkor i vårt område
En av kyrkorna är Dädesjö gamla kyrka, utanför Växjö. Den byggdes på 1200-talet och är mest känd för sina välbevarade takmålningar.
I Borgholms kommun på Öland finns den andra kyrkan i vårt område, nämligen Källa gamla kyrka. Den är det bäst bevarade exemplet på öländska kyrkor med både profana och kyrkliga funktioner under medeltiden, med en struktur som vittnar om ett stort antal olika byggnadsetapper.
Övriga kyrkor är: Araslövs gamla kyrka utanför Kristianstad, Suntaks gamla kyrka i Tidaholms kommun, Brunneby kyrka utanför Motala, Risinge gamla kyrka utanför Finspång, Enångers gamla kyrka utanför Hudiksvall och Trönö gamla kyrka utanför Söderhamn.