Mer dans vid Regionteatern

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska dansen få lika stor plats på  Regionteatern Blekinge-Kronoberg, som den talande teatern.

Utvecklingsprojektet med namnet ”Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten” har pågått i två år och nu under året med start i mars kommer man kunna njuta av tio olika dansföreställningar, både för barn och vuxna.

– 70 procent ligger på fokus på barn och 30 procent på vuxna, säger Åsa Edgren, projektledare för dansprojektet.

Chefen för Regionteatern, Magnus Holm, är stolt att nu kunna presentera en så stor satsning, med dansföreställningar som har turnerat på den internationella scenen.

Kvalité

– Även de som bor i vår del av landet ska ha tillgång till hög konstnärlig kvalité, både vad gäller dans och teater. Och de som törstar efter dans har inte haft så mycket att välja på i vår region, säger Magnus Holm.

Anledningen till att det sker först nu, menar Åsa Edgren, är att det tar tid att organisera det här. Tid att hitta de skådespelare och koreografer som är lediga och tid att ändra synen på Regionteatern genom att släppa in dansen på en annars klassisk talande scen.

– Länsteatrarna kämpar med små medel för att få de egna satsningarna att gå ihop. Att sedan ha resurser att satsa på ännu en konstform är svårt. Men vi har nu hittat den balansen, menar Åsa Edgren.

För fler

Hon menar att detta projekt öppnar för att dansen kan få bättre förutsättningar att visas för fler.

Projektet finansieras av region Blekinge/Kronoberg men också från Växjö kommun och en miljon kronor från kulturrådet. Kulturnyheterna tog nyligen upp problematiken med att det är svårt för koreografer att få ut sitt material lokalt och nå en bredare publik då de inte blir inbjudna till regionteatrar då det inte finns pengar eller lediga scener. Något som det här utvecklingprojektet vill ändra på.

Hon sätter upp soloföreställningen The Knowledge som har premiär på Regionteatern den 15 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer