Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är ur ett hållbarhetsperspektiv ett bra val, säger verksamhetschef Anneli Ekstedt. Foto: SVT

Mer viltkött på de äldres tallrikar i Växjö och Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det lagas mer viltkött till de boende inom äldrevården i Växjö. Till att börja med ska viltköttet, som i det här fallet är från vildsvin, serveras till de äldre en gång i månaden.

Viltköttet anses av många vara ett mer klimatsmart alternativ till nötkött. Det innehåller inga rester från antibiotika och sägs även innehålla mer nyttiga ämnen. Anneli Ekstedt är verksamhetschef för måltidsorganisationen i Växjö inom särskilda boenden. Hon har upplevt en större efterfrågan av kött från vilt. I Växjö har det satsats på kött från vildsvin.

– Det är ur ett hållbarhetsperspektiv ett bra val, säger Anneli Ekstedt.

Ska serveras en gång i månaden

Enligt Växjö kommun ska det tillagas viltkött en gång i månaden och serveras till de äldre på de särskilda boendena. Torsten Mörner är ordförande för Svenska viltmatakademin och han vill att fler av oss äter mer av viltkött.

– Det är en unik svensk råvara. Vi är bland de bästa i hela världen på att producera viltkött. Vi tycker att mat från viltkött har en naturlig plats på våra matbord, säger Torsten Mörner.

Positiva reaktioner

I söndags var första dagen det serverades viltkött på det nuvarande korttidsboendet Evelid i Växjö och reaktionerna där var positiva enligt Anneli Ekstedt.

– Vi har serverat vildsvinsgryta och jag har enbart mötts av positiva reaktioner, säger Anneli Ekstedt.

Även Oskarshamns kommun har bestämt sig för att börja handla in viltkött. En upphandling inleds snart och under slutet av 2020 hoppas kommunen kunna servera viltkött inom sina verksamheter.

– Vi börjar med vildsvin. Men det kanske kan bli annat vilt också senare, säger Lillemor Persson, avdelningschef för kost inom Oskarshamns kommun.

Äldreomsorgen står först på tur att få viltkött enligt Lillemor Persson.


Sverige möts

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet