Robbin Ask ordförande i Sveriges metallsökarförening (till höger) och Frank Krassowski Foto: SVT

Metalletare upprörs – ny avgift kan döda hobbyn

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbjudet att använda metallsökare utan tillstånd. Sedan drygt ett år tillbaka tar länsstyrelsen ut en avgift för att ansöka om tillstånd – vilket Sveriges metallsökarförening är kritisk till.

På Öland har metallsökare använts på campingplatser och badstränder. Det är förbjudet utan tillstånd från länsstyrelsen, vilket Länsstyrelsen i Kalmar nyligen gick ut och informerade om. Men Sveriges metallsökarförening är kritisk och menar att det här tar död på en hobby.

Föreningen säger att de tuffare tagen från länsstyrelsen gör att hobbyverksamma slutar att söka på badstränder och lekplatser eftersom få är beredda att betala 700 kronor per område och per person för att få tillstånd.

– Samhällsnyttan är att vi kan hjälpa folk som har tappat ett värdeföremål i sanden eller att gå på stränder och hitta vassa föremål som man kan skada sig på. Jag skickar inte ut mina barn utan foppatofflor i sanden för det finns risk att man gör sig illa, säger Robbin Ask ordförande i Sveriges metallsökarförening.

Olika tillstånd

Ansökningsavgiften är 700 kronor och infördes 1 januari 2018. Men för hur stort område du sen har tillstånd att söka på varierar mellan länen i Sverige. Öland är tätt på fornlämningar och därför får du bara tillstånd på ett begränsat område. I Jönköpings län är det enklare att få tillstånd eftersom metallsökarföreningen där i högre grad används av Länsstyrelsen och museér vid arkeologiska sökningar.

Just att Öland är så fornlämningstätt är anledningen till att Länsstyrelsen i Kalmar har tuffare regler.

– När lagen omarbetades 2014 så sa man att det ska vara möjligt att ägna sig åt hobbyletning, men att det ska vara restriktivt i fornlämningstäta områden. Just Öland är ett av landets forntätaste områden, säger Birgitta Eriksson, chef för Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Tappat medlemmar

Till följd av avgiften har Sveriges metallsökarförenings medlemsantal sjunkit från 300 till 100. Samtidigt som försäljningen av metalldetektorer inte minskat hos en av Sveriges auktoriserade återförsäljare. Reglerna säger att man få äga en metallsökare, men du får inte använda den utan tillstånd. Nu befarar föreningen att metallsökare används utan tillstånd och att gamla föremål som hittas hamnar i byrålådan hos folk.

– Ja, vi kan bara sia om det. Det kan vara ett föremål eller flera tusen, det är ingen som vet. Men jag tror inte att de hamnar i rätt händer, säger Robbin Ask ordförande i Sveriges metallsökarförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.