Mette Adolfsson visar i klippet runt i butiken, biblioteket och caféet som hjälpt till att vända utvecklingen för Häradsbäck. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Mette har fått Häradsbäck att lyfta

Publicerad

Mycket av det som har hänt i Häradsbäck under de senaste åren står Mette Adolfsson bakom. Hon är entreprenören som ständigt kommer med nya idéer om hur orten kan utvecklas.

Från att ha varit en ort på landet där mycket av servicen har försvunnit så har utvecklingen nu vänt i lilla Häradsbäck utanför Älmhult. Men det är inget som bara har skett av sig självt. Mette Adolfsson har varit drivande.

– Det är vinna eller försvinna. Vill man att bygden ska förbli levande så får man se till att det skapas liv, säger Mette Adolfsson.

Har tagit lång tid

Det har tagit tid att vända utvecklingen i Häradsbäck. Mycket av servicen på orten hade tidigare monterats ned. 2002 beslöt sig intresseföreningen, med Mette Adolfsson som ordförande, sig för att ta över Häradsbäcks handelsbod.

– Då hade den redan gått i konkurs. Men alla ville ha kvar affären. Vi har drivit butiken fram tills nu, men det har varit en tuff tid. Att driva butik på landet när man måste konkurera med stormarknaderna är inte lätt.

Förankring i bygden

Nio ideella föreningar har nu gått ihop och bildat bygdebolaget Härlundabygden AB.

– Det är ett projekt som är förankrat i hela bygden. Man behöver ha människor som tror på projektet, och så behövs det kapital, säger Mette Adolfsson.

Bolaget har en handlingsplan som löper över fyra år. I den ingår en satsning på fler bostäder och en utveckling av Mötesplats Häradsbäck som idag bland annat består av bibliotek och café.

– Man måste våga att satsa mot stjärnorna för att nå trädtopparna. Vi ser att vi på detta sätt återtar en del av makten över vårt eget lokalsamhälle, och det tror jag är väldigt viktigt för alla som bor här, säger Mette Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.