För 15 år sedan damp den ner i hennes brevlåda. Men som flera andra kvinnor hon ignorerade den – den där kallelsen till gynekologisk cellprovskontroll. Och för tre år sedan började hon känna att allt inte stod rätt till i kroppen.
– Jag fick oregelbundna blödningar som oftast kom vid samlag. När jag ringde upp till gyn och berättade sade hon i telefon att jag kunde ta med mig en anhörig. Då förstod jag att något var fel, men jag kopplade aldrig det till livmoderhalscancer, säger Michaella Gustavsson.
Sjuk fast ändå inte
Men beskedet kom ändå. Michaellas blödningar berodde på att hon hade en livshotande tumör i livmoderhalsen. Hon berättar att hon knappt kommer i håg hur hon reagerade när hon hörde läkaren uttala orden.
– Jag tror inte jag sa någonting alls utan var chockad. Jag var sjuk, fast jag var inte sjuk.
Tarmarna strålades sönder
Efter strålning och cellgifter tyder nu allt på att hon är cancerfri, men det har inte varit smärtfritt. Sterilitet, sönderstrålade tarmar och blodproppar i armar och ben blev vardag. Och Michaella måste nu gå på blodförtunnande medicin. Ändå är det inte det som hon tycker är varit de största förändringarna.
– I samlivet med min sambo märker jag av det mest. Man får ju väldigt sköra slemhinnor så jag är inte lika sugen som jag var innan. Sedan har jag ju sönderstrålade tarmar så vissa dagar kan det bli 20 toalettbesök.
”Jätteallvarligt att inte gå på kontroll”
Barbro Sjölander är ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer. En ideell organisation som jobbar för att få alla kvinnor att gå på cellprovskontroll. Historier som Michaellas är något hon känner till väl.
– Jag tror att det är väldigt vanligt att man inte går. Inte bara för att man inte känner sig sjuk utan för att man har svårt att gå ihop vardagen som den är ändå, säger hon.
Enligt Barbro Sjölander är det extra allvarligt att landsting inte tar till de enkla medel som enligt forskare får fler att ta cellprov.
– Det finns så många skäl som skulle vara enkla att åtgärda för att få kvinnorna att gå. Som förbokad tid och avgiftsfria besök, säger Barbro Sjölander.
”Då hade jag aldrig fått cancer”
SVT Nyheter Småland har berättat att Region Kronoberg misslyckats med att få fler kvinnor att komma till provtagningarna, dels på grund av bristande kallelsebrev. Michaella fick en bokad tid på sin kallelse men trots det gick hon inte.
– Självklart ångrar jag att jag inte gick. Hade jag gått hade jag kanske aldrig fått cancer. Men jag tyckte det var jobbigt med gyn. Sedan visste jag inte vad det kunde leda till när jag inte gick, berättar hon.
I dag är hon noga med att uppmana alla hon känner att ta cellprov.