Foto: TT

Michelinstjärnor till Växjö och Borgholm

Publicerad

Idag presenterade hotell- och restaurangguiden Michelin hur stjärnorna ska fördelas i år, och två stjärnor går till krogar i Smålandslänen.

Det är Hotell Borgholms restaurang och PM & Vänner i Växjö som fått var sin stjärna.

– Vi har vår kökschef Anders Lauring på plats i Köpenhamn som tar emot priset, säger Jesper Rognefall, marknadsföringsansvarig för PM & Vänner.

Hur känns det?

– Jag har knappt hunnit smälta det. Det är såklart fantastiskt. Jag tror att vi är så pass säregna i vår matlagning, skogen och sjö att vi tar vara på det småländska så mycket det går. Jag tror det är det som gör att vår matlagning sticker ut, en tydlig gastronomisk filosofi som vi följer, säger Jesper Rognefall.

– Vi ska fira med teamet nu här i eftermiddag, och ska skåla med ett glas champagne.

Första stjärnchansen

Årets utdelning är den första där krogar utanför Stockholm, Göteborg och Malmö fått stjärnor.

– Jag tror att vi har presterat på mycket hög nivå under flera år, och nu är första året då vi utanför storstäderna kan få stjärnor. Vi har satsat på kvalitet, och Karin är ju som de sa en ”very talented chef”. Det är hennes gastronomiska geni, om man säger, som gör att vi får den, säger Owe Fransson, ägare och VD på Hotell Borgholm.

Karin Fransson är kökschef på hotellets restaurang och är tillsammans med Owe Fransson på plats i Köpenhamn för dagens tillkännagivande.

Hur har dagen varit?

– Omtumlande. Det är väldigt stort. Det är ett oerhört erkännande, jättekul för Småland och vår region. Det vet ju alla över hela världen vad det är för något, det är en kvalitetsstämpel, säger Owe Fransson.

Nya stjärnor i Sverige:

Visa

2 stjärnor: Fäviken Magasinet, Järpen.

1 stjärna: Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö, Daniel Berlin i Skåne Tranås, Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

Övriga svenska restauranger i guiden:

Stockholm, 2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen och Oaxen Krog. 1 stjärna: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren och Volt.

Göteborg. 1 stjärna: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök och 28+.

Malmö. 1 stjärna: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers.

Källa: TT / Michelin Nordic Guide.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer