Foto: SVT

Migrationsverket vill stänga kontor i Högsby

Publicerad

Om Migrationsverkets planer går som tänkt kommer verksamheten på kontoret i Högsby att avvecklas i slutet av nästa år. Detta som en följd av minskat antal flyktingar som kommer till Sverige. Ett förslag som tidigare varit uppe för diskussion och som väckt heta känslor i Högsby.

I och med att allt färre asylsökande behöver hjälp med boende minskar även behovet av Migrationsverkets närvaro på vissa orter i Sverige.

För att anpassa verksamheten föreslås därför en stängning av kontoren i Mariestad, Borås, Jönköping och Högsby.

Men det är inte första gången som frågan diskuteras. 2017 kom liknande förslag och väckte då starka reaktioner hos Högsbyborna vars kontor även då var på tal att läggas ner. Några månader senare kom dock beskedet att kontoret i Högsby fick vara kvar men att personalstyrkan skulle minska.

Anpassa verksamheten

Nu kom så ett nytt förslag där åter Högsbys kontor kan komma att avvecklas. Ett eventuellt beslut kommer att fattas av Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i mitten av september.

– Vi måste anpassa oss efter de förutsättningar som råder och bli en mindre och mer effektiv myndighet, säger Åsa Lindberg, regionchef i Syd.

Halvering av boendeplatser

Prognosen för antalet asylsökande har i år sänkts från 21 000 till 13 000 personer.

I juni 2020 hade Migrationsverket 20 054 boendeplatser, planen är att i januari 2022 ha 10 961 boendeplatser, det vill säga närmast en halvering.

Högsbykontor stängs om ett år

Enligt förslaget ska verksamheten på kontoret i Högsby vara avvecklat till slutet av nästa år.

– Om det blir ett beslut om avveckling inleds en omställningsprocess med förhandlingar, eventuella omplaceringar och andra åtgärder. Först efter det kan vi säga något om hur många som riskerar bli uppsagda, säger Åsa Lindberg.

I dag arbetar ett 20-tal personer vid Migrationsverkets kontor i Högsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.