Kommunalrådet Stihna Johansson-Evertsson (C) med partikollegan Anders Ek. Foto: Agneta Gustavsson/ SVT

Ilska i Högsby efter nedläggningsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i Högsby och Hultsfred protesterar mot Migrationsverkets planer och menar att nedläggningen är ologisk eftersom de har så stor andel nyanlända.

Efter beskedet att Migrationsverket vill stänga sina mottagningsenheter i Alvesta och Högsby är irritationen stor i Högsby.

I ett brev till Regeringen och Migrationsverket skriver representanter från Högsby och Hultsfreds kommuner om sin frustration. Stihna Johansson-Evertsson (C) kommunalråd i Högsby och Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred skriver att Migrationsverket nu lämnar den del av landet som har högst andel nyanlända.

”Vilket ansvar tar staten?”

I brevet skriver de bland annat :”Varför ska 2 028 personer behöva transporteras genom länet vid kontakt med Migrationsverkets kontor? 40 arbetstillfällen i Högsby kommun motsvarar 15 000 arbetstillfällen i Stockholm och 440 arbetstillfällen i Kalmar. Vilket ansvar tar staten för det? ”

Stihna Johansson-Evertsson (C), kommunalråd i Högsby, säger att hon ser beskedet som en förolämpning.

– Man blir ledsen, arg och provocerad.  Vi har gjort mest i hela landet i det här området, och ändå väljer man att flytta Migrationsverket härifrån, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Stor besvikelse

I veckan besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Högsby kommun där han enligt enligt kommunalråden uttryckte att landsbygden är landets hjältar vad gäller att ta ansvar för integrationen. Besvikelsen är nu stor efter beskedet att Migrationsverket vill lägga ner sin mottagningsenhet i Högsby.

– Han hinner knappt åka från kommunen innan vi får det här beskedet i princip. Det känns väldigt provocerande faktiskt, det gör det, säger Stihna Johansson-Evertsson (C).

Nu vill kommunerna att Migrationsverket ändrar sina planerna och behåller kontoret i Högsby. De menar att över 2000 personer ska transporteras till Kalmar när de ska ha kontakt med Migrationsverket och undrar var logiken finns i det.

– 94 procent av de som kommer vara asylsökande under året kommer finnas i den här delen av länet.

Väntas stängas

Men Jan Ekdahl som är sektionschef på Migrationsverket i region syd säger att han beklagar beskedet att kontoret kan komma att stänga men hänvisar fortfarande till att färre människor söker asyl och då finns bara behov av ett kontor i Kalmar län. Beslutet tas senare i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.