Miljardbygget på E4:an står stilla – dansk entrepenör i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen dök företaget som har totalentreprenad på motorvägsbygget på E4:an utanför Ljungby inte upp. Utan förvarning hade det danska bolaget gått i konkurs.

Ombyggnationen av E4:an mellan Ljungby och Toftanäs kostar staten över en miljard kronor. Totalentrepenören, det danska bolaget Barslund, har ett kontrakt värt cirka 750 miljoner kronor.

Men på måndagsmorgonen dök företagets anställda inte upp, något som P4 Kronoberg var först med att berätta. Ryktesvägen fick Trafikverket höra att de gått i konkurs. Något som bekräftades i danska medier under dagen.

Trafikverket: Väldigt beklagligt

– De är helt avgörande för att driva projektet, säger Mattias Eriksson, enhetschef på Trafikverket.

Så nu står ni med ett halvfärdigt bygge och ingen totalentrepenör?

– Ja det stämmer.

Hur känns det?

– Det är naturligtvis väldigt beklagligt. Tyvärr får det stora negativa konsekvenser på projektet också, men det är för tidigt att uttala sig om vilka, säger han.

Tidsplan hänger löst

Bygget ska enligt planen vara klart om ett år, men den tidsplanen hänger nu löst.

– Just nu jobbar vi med att trafiken genom vägprojektet fungerar på ett tillfredsställande sätt. Sedan kommer vi jobba aktivt med att hitta en lösning för att få projektet klart så snart som möjligt, säger Mattias Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.