Bygget väntas sätta igång inom ett år. Foto: SVT

Miljardsatsning på nytt reningsverk i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i kommunfullmäktige klubbade i dag igenon att det blir ett nytt reningsverk i Kalmar.

– Det känns som vattenfrågan sitter djupt i hjärtat på alla Kalmarbor. Många nyinflyttade uppskattar också närheten till vattnet och det skulle vara förfärligt om man inte kunda bada och fiska här i framtiden, säger Roger Kaliff (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Rörande överens

På dagens möte i kommunfullmäktige sade samtliga partier ja till ett nytt reningsverk i Kalmar. Det nuvarande avloppsreningsverket har omkring 50 år på nacken.

– Det nya reningsverket kommer bli både större volymmässigt och bättre kvalitetsmässigt. Vi har fått rusta upp det nuvarande reningsverket flera gånger men det renar inte vattnet tillräckligt bra, säger Roger Kaliff.

Miljardinvestering

Den totala kostnaden beräknas landa på omkring en miljard och bygget ska sätta igång inom ett år, enligt Roger Kaliff.

– Det är en väldigt stor investering och inget som betalas på stående fot. Vi hoppas på en ökad ekonomisk tillväxt i kommunen framöver och att vi kan betala av detta successivt, säger säger Roger Kaliff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.