Sofia Gustavsson är miljöinspektör på Alvesta kommun. Foto: Sunday Christopher/SVT

Miljöfarligt vatten riskerar hamna i sjön Salen

Uppdaterad
Publicerad

Alvesta kommun har sökt 1,2 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att ta bort förorenat vatten på en industritomt. Läget är kritiskt och vattnet riskerar hamna i dagvattensystemet och i förlängningen i sjön Salen.

Företaget Chemwood höll på med tryckimpregnering av trävaror i 45 år. Regnvatten och impregningsvätska har blandats och använts i tanksystem under marken.

Men företaget gick i konkurs och nu är tankarna fyllda med regnvatten och riskerar hamna i dagvattensystemet och i sjön Salen, rapporterar P4 Kronoberg.  Därför har kommunen nu sökt pengar av Naturvårdsverket för att få bort vattnet.

Sofia Gustavsson som är miljöinspektör på Alvesta kommun förklarar att pengarna från naturvårdsverket ska användas i en akutfas.

– Sedan vet vi inte vad som finns i marken i form av markföroreningar, så det kan behövas mer pengar. Vi har ansökt om mer medel för att göra fler markundersökningar.

– Konkursboet efter Chemwood har inga medel över. Det har vi först undersökt, förklarar Sofia Gustavsson.

Sjön Salen

Salen ingår i Mörrumsåns huvudavrinningsområde.

Sjön är 5,6 meter djup, har en yta på 18 kvadratkilometer och befinner sig 141 meter över havet.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.