Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På invigningen i Hultsfred togs första spadtaget till transformatorstationen som ska binda samman de tre solcellsparkerna. Foto: Gry Nanker/SVT

Miljonsatsning på solceller hamnar i Hultsfred – i dag togs första spadtaget

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen togs första spadtaget till vad som enligt E on ska bli Sveriges största solcellspark. Den ska byggas i Hultsfred, en satsning som välkomnas av kommunen.

Solcellsparken kommer att kosta E on över 200 miljoner kronor att bygga. Martin Höhler, VD för E ons eldistribution, berättar att de tre solcellsparkerna tillsammans kommer ha den största effekten i Sverige.

– Det beror på solförhållanden men den kan ha en effekt av 150 megawatt som är den absolut största solparksklassen i Sverige, säger Martin Höhler.

Den största befintliga solcellsparken i Sverige idag har en effekt på 25 megawatt. Solparken i Hultsfred kommer ha en effekt på 150 megawatt. Detta betyder också att parken kommer att bli den största i Sverige även i yta, enligt E on.

Solcellsparken kommer att gynna orten på flera sätt, menar kommunen. Bygget skapar arbetstillfällen samtidigt som den färdiga parken kommer att bidra till ett bättre näringsliv.

– Den ger möjligheter till andra industrier att etablera sig här för att det kommer finnas elkraft till framtiden, säger Lars Rosander (C) kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.