Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på besök på kvinnojouren i Ljungby. Foto: SVT/Sunday Christopher

Minister kritisk till att kommuner drar in bidrag till kvinnojourer

Publicerad

Under torsdagen besökte jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kvinnojouren Märta i Ljungby för att se hur de jobbar. Hon är kritisk till att kommuner drar in sina bidrag till kvinnojourer, något som hänt i Ljungby.

Regeringen kom nyligen överens med Centerpartiet och Liberalerna om att skjuta till 100 miljoner om året till landets kvinnojourer fram till 2022. Samtidigt drar ekonomiskt pressade kommuner, som till exempel Ljungby, in sitt bidrag på 200 000 kronor till kvinnojouren Märta. 

– Pengarna som vi skjuter till ska gå till att stärka kvinnojourernas verksamhet och är inte till för att kommuner ska kunna dra in sina bidrag, säger Åsa Lindhagen (MP). 

Räddade kommunens ekonomi

I somras sa Bo Ederström (M), socialnämndens ordförande, till SVT Nyheter Småland att de var tvungna att dra in bidraget till kvinnojouren för att rädda kommunens ekonomi och att kvinnojouren Märta hade ett överskott på närmare en halv miljon kronor.

Jessica Almrot som är ordförande i kvinnojouren Märta i Ljungby är besvikna över att kommunen drar in sitt årliga bidrag till verksamheten. 

– Det är jättetråkigt om vi måste tacka nej till kvinnor på grund av platsbrist och dålig ekonomi, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.